Nieuws en agenda

3-5-19

Blog: Waar halen we de tijd vandaan?

Begin dit schooljaar kwam ik als begeleider op Basisschool  Sancta Maria in Bergen op Zoom om hen te ondersteunen bij de implementatie van het kleuterprogramma Sil op school. Een belangrijke vraag die bij de start van het trainingstraject werd gesteld was "Waar halen we de tijd vandaan om alle activiteiten uit te voeren?". In dit blog lees je hier meer over.


11-4-19

AVS artikel: Doelgericht en betekenisvol werken in de onderbouw

Basisschool De Marke (Apeldoorn) moet doelgerichter en meer beredeneerd werken in de onderbouw, vindt ook de inspectie. Schooleider Inge Voncken en leerkracht Frank Vergeer vertellen over de veranderingen die zijn ingezet, de keuze voor Sil op school en begeleid spel. Lees het artikel.


21-2-19

Blog: Werken aan fonemisch bewustzijn

Sil op school biedt een rijk totaalaanbod. Binnen betekenisvolle contexten wordt gewerkt aan de taalontwikkeling. In dit blog lees je meer over de doelen voor fonemisch bewustzijn en hoe dit in ons kleuterprogramma verwerkt is.


5-11-18

Blog: Werken met digitale en papieren prentenboeken

Geniet jij er ook nog steeds zo van om 'echte' prentenboeken voor te lezen? Vind je het ook nog altijd fijn om een boek vast te pakken en er doorheen te bladeren? Nu biedt Sil op school ook zes papieren prentenboeken. Dit blog gaat over hoe je ze beiden kunt gebruiken.


1-10-18

Blog: Begrijpend luisteren in Sil op school

We kregen wat vragen over hoe begrijpend luisteren in Sil op school zit. Bij ieder thema van deze kleutermethode is een prentenboek ontwikkeld. Door het interactief voorlezen werk je aan begrijpend luisteren. In dit blog vertellen we daar meer over.


4-6-18

Blog: Projectleider over Sil op school 2.0

Esmeralda Sweeris is ontwikkelaar en projectleider van Sil op school. Ik leg haar een aantal vragen voor over de veranderingen in het kleuterprogramma. In dit blog lees je over de vernieuwingen en de mooie extra's die binnenkort verkrijgbaar zijn.


23-5-18

Nieuw: Sil op school 2.0

Volgend schooljaar komt Sil op school met een vernieuwd concept, op basis van de vragen en wensen van onze klanten. Door de aanpassingen is er meer ruimte voor eigen inbreng van de leerkracht en is er meer flexibiliteit in het aanbieden van de thema’s.  

Sil op school in 't kort
• het meest flexibele kleuterprogramma, boordevol variatie
• volledig of deels digitaal aangeboden
• een volwaardig vve-programma dat aandacht besteedt aan alle vier ontwikkelingsgebieden: taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotioneel.
• veel aandacht voor woordenschat 

Waaraan herkent u Sil op school? Sil op school...
• werkt aan de ontwikkeling van kleuters via spel
• besteedt veel aandacht aan begeleiding van het doen alsof-spel: verkennen, verbinden en verrijken van het spel
• is binnen iedere activiteit uitgewerkt in drie niveaus: basis, intensief en verdiept arrangement
• geeft veel vrijheid, omdat u kunt kiezen uit een zeer uitgebreid archief, waar ieder jaar drie nieuwe thema’s bijkomen
• biedt houvast met duidelijke beschrijvingen van activiteiten, uitgewerkte doelen en bijpassende materialen

Hoe ziet Sil op school 2.0 er uit?
• zes thema’s van zes weken per jaar: ieder jaar drie nieuwe, digitaal aangeboden thema’s. Daarnaast jaarlijks 3 vaste thema’s die gekoppeld zijn aan het jaarritme.
• de vaste thema’s worden digitaal beschikbaar gesteld maar ook in een themamap. De vaste thema’s vragen minder voorbereiding, omdat u de verzamelde materialen hergebruikt en omdat ze passen in het jaarritme.
• meer aandacht voor rekenen. Ieder thema bevat 5 rekenactiviteiten.
• in de Sil op school materialendoos vindt u woordkaarten, hoekkaarten, keuzebordkaarten, etc.
• prentenboeken bij de 6 vaste thema’s. 

Kies voor Sil op school, het meest flexibele kleuterprogramma, boordevol variatie! Bekijk het proefthema, of neem een gratis proeflicentie op Sil op school. 


15-3-18

Blog: Extra uitdaging op weg naar groep 3

Je hebt ze vast in de groep, kleuters die al helemaal klaar zijn voor groep 3. Om deze kinderen gemotiveerd en betrokken te houden, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende uitdaging: Een stap verder! In dit blog een gratis te downloaden uitdagende activiteit waarin kleuters een krantenartikel schrijven.


8-1-18

Blog: Aan het woord in de kleine groep

Ieder thema van Sil op school bestaat uit 20 activiteiten. Een groot deel daarvan is bedoeld voor de kleine groep. In gesprekken in de kleine groep is namelijk ruimte voor meer complexe taalfuncties, zoals argumenteren, vergelijken, redeneren en motiveren. Hiermee wordt onder andere denken, probleem oplossen en analyseren gestimuleerd. Alle kinderen komen aan de beurt. In dit blog lees je meer over hoe het werken in de kleine groep in een Sil op school activiteit plaats vindt.


9-11-17

Blog: Wil je variatie in de sint- en kersttijd?

Wil jij een keer op een andere manier met sint en kerst aan de slag? Het nieuwe thema van Sil op school gaat over vervoer in de sint- en kersttijd en biedt alternatieve activiteiten ter variatie. In dit blog lees je er over en kun een activiteit downloaden om uit te proberen.


25-9-17

Blog: Toveren met Sil en Lis; hoe gebruik je de poppen?

Het thema Sil en Lis en het toverboek sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek: Griezelen. Gruwelijk eng! In dit blog lees je over dit thema en de inzet van de poppen Sil en Lis in de lessen. Ze bieden een veilige omgeving en actieve betrokkenheid.


17-8-17

Blog: Weer naar school? 3 leuke ijsbrekers

Om de start van je schooljaar weer soepel te laten verlopen, ontvang je in dit blog een drietal ijsbrekers. Leuke activiteiten om elkaar en de school beter te leren kennen in de eerste schoolweken.


12-6-17

Sil op school Vakantieboek

Wil je je leerlingen iets leuks meegeven om in de vakantie in te werken met hun ouders? Download dan gratis het Sil op school Vakantieboek Zomerfeest (2016-2017). Het staat boordevol leuke activiteiten en tips.


30-5-17

Blog: Spelenderwijs leren met gezelschapsspelletjes

De laatste loodjes...de zomervakantie nadert. Zo aan het eind van het schooljaar is het leuk om eens iets anders te doen. Organiseer bijvoorbeeld eens een spelletjesmiddag. Met het Sil op school-bordspel en allerlei andere gezelschapsspelletjes. Lees er meer over in dit blog.


4-5-17

Blog: Echt een verrijking van het spel

Ruth Heuvelman was laatst terug op basisschool De Evenaar in Krommenie voor een nascholingsbijeenkomst rondom spel en spelend leren. De leerkrachten geven aan dat het spel, door het werken met Sil op school, echt op een hoger niveau is gekomen. In dit blog lees je hoe.


14-4-17

Recensie Juf Maike proefthema Sil op school

Juf Maike heeft een mooie recensie geschreven over het Sil op school proefthema Sil maakt schoon. "Je werkt met deze complete kleutermethode opbrengstgericht aan de SLO-doelen, maar je hebt ook veel keuzevrijheid".  http://www.jufmaike.nl/kleutermethode-sil-op-school/


23-3-17

Blog: 21e eeuwse vaardigheden in Sil op school

Met Sil op school werk je ook aan 21e eeuwse vaardigheden. Zo ontwikkelen je leerlingen vaardigheden die van belang zijn in een steeds veranderende wereld. In dit blog lees je hoe.


20-2-17

Meld je aan voor onderzoek Executieve functies

Het doel van dit onderzoek o.l.v. Paul Leseman (sinds 2003 hoogleraar orthopedagogiek Universiteit Utrecht en expert op het gebied van executieve functies bij jonge kinderen) is vaststellen in hoeverre Sil op school kinderen ondersteunt in de ontwikkeling van executieve functies. Met de uitkomsten laten wij Sil op school nog beter aansluiten bij de ontwikkeling van de executieve functies van jonge kinderen. Tijdens het onderzoek vindt een kort interview plaats met de leerkracht, filmopnamen in de klas (30 minuten per opname), coaching op het stimuleren en ondersteunen van de executieve functies m.b.v. Sil op school. U kunt zich opgeven bij Esmeralda Sweeris, e.sweeris@cedgroep.nl.


9-2-17

Blog: Sil op school op de NOT

Van 24 t/m 28 januari hebben we vanuit de CED-Groep ook voor Sil op school op de NOT gestaan. We hebben weer veel interessante gesprekken gevoerd. In de dit blog doen we verslag en leest u misschien ook nog handige tips over de meest inspirerende kleutermethode.


12/12/16

Blog: Hoe komt een Sil op school thema tot stand?

Hoe wordt een nieuw thema van de meest inspirerende kleutermethode Sil op school gemaakt? Hoe wordt een onderwerp gekozen, wie zijn de makers en wat doen ze? In dit blog lees je er alles over.


24-11-16

Blog: Executieve functies in rollen spel bij kleuters

Opmerkingen als 'ga op je stoel zitten', 'luister naar wat de juf zegt' en 'wil je je speelgoed opruimen?', doen een beroep op de executieve functies. Hoe het kleuterprogramma Sil op school veel aandacht besteedt aan de ontwikkeling van de executieve functies, lees je in dit blog.


Extra materialen voor de Sint-tijd. 

Speciaal voor deze spannende Sint tijd hebben we als cadeautje de Sil op school Aftelkalender gemaakt. Hieronder lees je (in een apart bestand) hoe je dit in kunt zetten in de les en kun je de documenten downloaden. Daarnaast is er ook een puzzel en hebben we de woordkaarten van eerdere thema's aangepast en toegevoegd. Veel plezier de komende weken!


7-11-16

Nieuwsbrief

De nieuwsbrief Sil op school is verschenen. Lees alles over het nieuwe thema en Sint en kerst en meer nieuws. 


27-10-16

Blog: Spelend leren. Hoe gaat dat in de kleuterpraktijk?

Onze begeleider Renate de Jong was laatst op een school om de kleutermethode Sil op school te implementeren. Spelend leren is hierin de rode draad. In dit blog lees je hoe leerkrachten de vertaling naar de praktijk maken en wat tips.


10-10-16

Nieuw: Sil op school blog nr. 1

Naast onze maandelijkse nieuwsbrieven heeft Sil op school nu ook blogs. Hierin bieden wij praktische tips, inkijkjes in onze kleutermethode en hopen wij u ook te inspireren bij het werken met kleuters.

Dit eerste blog gaat over Tips voor begeleid spel bij kleuters. Spel is het belangrijkste middel voor jonge kinderen om te leren, dat is al heel lang bekend. Maar hoe begeleid je dit als kleuterleerkracht? In dit blog lees je een aantal praktische tips.


8-9-16

Toegang tot de Benny Vreden Tool met Sil liedjes

Binnenkort ontvangt u een mail van Benny Vreden met een wachtwoord waarmee u kunt inloggen in de tool. U bent als Sil op school licentiehouder de beheerder en kunt nu de leerkrachtenaccounts voor uzelf en collega’s aanmaken. In de handleiding Beheerders leest u alle informatie die u nodig heeft om te kunnen starten met de tool. De handleiding Leerkracht staat voor u en uw collega’s alles over de mogelijkheden van de tool.
Bij het thema Welkom op school! vindt u onderaan het Benny Vreden logo, met de link naar de tool.


4-7-16

Snel aan de slag met Sil op school
Hoe u snel aan de slag gaat met Sil op school leest u hier. Bekijk het overzicht van de materialen en de opbouw van een activiteit. Voor meer informatie is er de algemene handleiding die u hier kunt downloaden.
Download Snel aan de slag met Sil op school


27-6-16

De nieuwsbrief Sil op school is verschenen. Vanaf schooljr 16-17 bieden wij speciaal voor Sil op school gemaakte liedjes i.s.m. Benny Vreden. Lees hierover en meer nieuws bit.ly/295fa4x


 

24-6-2016

Leuk artikel over de afsluiting van het thema Ridder Sil en de jonkvrouw op obs ’t Vogelnest Bodegraven (Bron: Digitale Bodegraafse Krant).


2-6-2016

De globale jaarplanning 2016-2017 is bekend. Zo heeft u alvast een idee welke thema’s de revue passeren. Volgend schooljaar worden de thema’s aan de hand van de actualiteit verder ingevuld.


19-5-2016

Train-de-trainer Sil op school: 2 september 2016

Met de Train-de-trainer Sil op school kunnen ervaren trainers en onderwijsadviseurs van de groepen 1 en 2 in het basisonderwijs, gecertificeerd Sil op schooltrainer worden. Zo kunt u de leerkrachten goed leren werken met het programma en zorgdragen voor kwaliteitsbewaking en verdere borging. In deze praktijkgerichte training van één dag leert u het digitale kleuterprogramma Sil op school kennen in al zijn facetten en toe te passen in de praktijk.

De training vindt plaats op: vrijdag 2 september 2016 10 – 16 uur (Utrecht)

Meer informatie en online inschrijven via www.cedgroep.nl/tdtsilopschool of voor inhoudelijke vragen kunt terecht bij Renate de Jong, r.dejong@cedgroep.nl.


18-5-2016

Artikel 'Zo stimuleer je kleuters optimaal door spel'

In de KlasseApart van mei 2016 verscheen een leuk artikel over Sil op school.
Lees artikel


17-5-2016

Tip: Brei je eigen Sil
Download de werkbeschrijving hier. 


2-5-2016

81% beveelt Sil op school aan

De waardering voor Sil op school is hoog, 81% zou de kleutermethode aanbevelen. Dit blijkt uit onderzoek dat maart 2016 is gehouden onder gebruikers. Belangrijk in een kleutermethode is volgens de deelnemers: vrijheid om zelf keuzes te maken, (begeleid)spel, woordenschatontwikkeling, aansluiten bij beleving kinderen door aansprekende thema's en betekenisvolle activiteiten. Ervaar Sil op school zelf; neem een proeflicentie of probeer het proefthema.


20-4-1016

Sil op school in de praktijk: afsluiting thema Geld

De kleuters van obs 't Vogelnest hebben het thema Geld van Sil op school afgesloten met een markt. Alle ouders en verzorgers zijn uitgenodigd om zelf gemaakte dingen te bekijken en kopen. Zoals portemonnees, spaarpotten en koekjes. De opbrengst is voor de kleuters, zij mogen zelf bepalen wat ze ermee doen. Met geld omgaan kun je niet vroeg genoeg leren.

Voorproefje Vakantieboek 2016

Als voorproefje van het Sil op school Vakantieboek 2016 dat in de maak is, kunt u gratis de activiteit 'Schaduw zoeken' downloaden.

Reactie op tv-programma De Monitor over kleuteronderwijs

De Monitor, een programma van KRO-NCRV, slaat in haar uitzending van zondag 21 februari 2016 alarm over het huidige onderwijs aan kleuters. Kinderen moeten op té jonge leeftijd al presteren en te schools leren, aldus kleuterleerkrachten die het oneens zijn met deze gang van zaken. In de uitzending komen ook de kleutermethodes aan bod. De methodes sluiten niet aan bij de ontwikkeling van jonge kinderen en zijn volgens sommige kleuterleerkrachten te schools. 

Spel: de beste ontwikkelingskansen 
Spel is het belangrijkste middel voor jonge kinderen om te leren, dat is al heel lang bekend. Ontwikkelingspsychologen en pedagogen, zoals Vygotsky (1896-1934), benadrukten dit al lang geleden. Vygotsky spreekt van spel zelfs als leidende activiteit in de peuter- en kleuterperiode; jonge kinderen houden van spelen, maar ze moeten ook spelen, omdat spel de beste ontwikkelingskansen biedt (Brouwers, 2010). Bij intense, betrokken spelactiviteiten zijn kinderen bezig op de toppen van hun kunnen. Op dat moment ontwikkelen kinderen zich en leren zij. 
 
Spel is de basis van Sil op school
Als ontwikkelaar van Sil op school vinden we het begeleiden van het (doen alsof)- spel het allerbelangrijkste. Dit spel moet een kindeigen, plezierige, open en actieve bezigheid zijn en blijven. Bij Sil vindt u dan ook geen werk- en oefenbladen die leerlingen moeten invullen. De rol van de leerkracht bij het spelen is erg belangrijk. Kinderen laten spelen en hierbij begeleiding bieden, zodat zij verder komen in hun spel, daar gaat het bij Sil op school om. In de activiteiten staat telkens beschreven hoe de leerkracht de kinderen kan begeleiden bij hun spel, zodat er ondertussen ook wordt gewerkt aan ontwikkelingsdoelen. Hierbij werken we volgens het principe van Verkennen, Verbinden en Verrijken; een aanpak om spel te ondersteunen en te stimuleren (de Haan, 2012). 
 
Sil op school biedt kleuterleerkrachten houvast én vrijheid door de vele uitgewerkte activiteiten en spelsuggesties.  Sil op school is een kleuterprogramma waar leerkrachten wel blij van worden, het motiveert de leerkracht en de kinderen en laat kleuters echt spelen. Het is aan de leerkrachten om de methode te volgen of om een passende keuze te maken uit het rijke aanbod. De leerkracht begeleidt het spel en speelt mee. 

Radio-interview
Naar aanleiding van bovenstaande bericht werd de uitgever van Sil op school, Liesbeth Delgijer van de CED-Groep, gevraagd door radio Schiedam om iets te vertellen over Sil op school en de rol van begeleid spel.
U kunt hier het fragment terugluisteren.
 

20-01-2016

Samenwerking Sil op school en Squla
Vanaf nu zullen er voor de kinderen bij elk thema leuke en leerzame spelletjes gemaakt worden door Squla. We starten met alleen een quiz, maar dit zal zo snel mogelijk uitgebreid worden (denk aan memory, puzzels, etc.). Deze spelletjes kunt u vinden onder de button ‘oefenen met Sil’. U wordt dan direct doorgelinkt naar de speciale ‘Sil-missie’ op de website van Squla. We zijn benieuwd naar uw reacties!


01-12-2015

Nieuwsbrief Sil op school (december 2015)
Onlangs hebben de licentiehouders de digitale nieuwsbrief van Sil op school ontvangen. Met hierin informatie over het nieuwe thema van Sil op school, de trainingen en het laatste nieuws rondom Sil op school. Lees de nieuwsbrief.


19-10-2015

Aangepast thema Welkom Sil
Het allereerst ontwikkelde thema van Sil ‘Welkom Sil’ is aangepast aan de laatste ontwikkelingen binnen Sil. Het thema is in het archief te vinden en te gebruiken om Sil en Lis te introduceren bij de kinderen.


19-10-2015

Nieuwsbrief Sil op school
Onlangs hebben de licentiehouders de digitale nieuwsbrief van Sil op school ontvangen. Met hierin informatie over het nieuwe thema van Sil op school, de trainingen en het laatste nieuws rondom Sil op school. Lees de nieuwsbrief.


4-6-2015

Sil op school ter beoordeling voorgelegd aan NJi
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) onderhoudt een zogenaamde ‘Databank Effectieve Jeugdinterventies’. Daarin worden educatieve programma’s, aanpakken, methodieken opgenomen die door een onafhankelijke Erkenningscommissie van deskundigen zijn beoordeeld als goed en effectief.

Ook VVE-programma’s zijn in de databank opgenomen. Leerkrachten en anderen, die werken aan de educatie van kinderen, kunnen de databank raadplegen als zij de invoering van een VVE-methodiek overwegen. Het programma Sil op school is inmiddels ter beoordeling aan het NJi voorgelegd, waarmee de beoordelingsprocedure kan starten. Die procedure kost tijd en de afloop daarvan zal nog even op zich laten wachten. Voor sommige gemeenten geeft de aanmelding van Sil op school bij het NJi overigens al zoveel vertrouwen dat zij gebruik van het programma in hun gemeente mogelijk maken en faciliteren.


7-4-2015

Kom naar de voorlichtingsbijeenkomsten van Sil op school!

Bent u toe aan een nieuw kleuterprogramma? En wilt u meer weten over de nieuwe methode Sil op school? Bezoek dan één van de voorlichtingsbijeenkomsten. Tijdens een informatieve sessie vertellen wij u alles over werken met het programma. Na afloop van de bijeenkomst is er ruimte om uw vragen te stellen en kunt u direct gratis en vrijblijvend een proeflicentie van twee maanden afnemen.
 
Voor wie?
Deze bijeenkomst is voor iedereen die meer te weten wil komen over het kleuterprogramma Sil op school, bijvoorbeeld directie, ib’ers, onderbouwcoördinatoren en leerkrachten.

Data en locaties
Woensdag 27 mei: Rotterdam
Woensdag 27 mei: Maartensdijk
 
Programma
13.30 uur: inloop met koffie, thee en lekkers
14.00 - 15.30 uur: opening en presentatie: ‘de uitgangspunten van Sil op school’
15.30 uur: afsluiting en napraten
 
Inschrijven: www.cedgroep.nl/silopschoolbijeenkomsten
 Uw deelname bedraagt 35,- euro.
 
Meer informatie
Vragen over het programma kunt u stellen aan Lonneke van Dijk (projectleider Sil op school, l.vandijk@cedgroep.nl), voor praktische vragen over de bijeenkomsten kunt u terecht bij Janny van den Berge (secretariaat, j.vandenberge@cedgroep.nl).


2-4-2015

Nieuwe gecertificeerden voor Sil op school
Scholen die (gaan) werken met Sil op school kunnen ervoor kiezen dit te combineren met een training. Bijvoorbeeld de basistraining, waarbij leerkrachten na het volgen van de training over een goed doordacht aanbod voor twee jaar kleuteronderwijs beschikken en weten hoe zij opbrengstgericht kunnen werken met het programma. Ook het mogelijk om na de basistraining een vervolgtraining te volgen waarbij u opgaat voor een VVE-certificaat.
Kleuterleerkrachten van OBS Het Vogelnest (rechts) en CBS De Evenaar behaalden onlangs het febegeerde certificaat van de basistraining. Gefeliciteerd!
   
 


21-1-2015

Artikel Sil op school in de Wereld van Het Jonge Kind
In de Wereld van Het Jonge Kind verscheen een artikel over Sil op school. U kunt het hier teruglezen.
Lees artikel


3-7-2014

Sil op Pinterest
Op Pinterest verzamelen illustraties van Sil en maaksels van scholen. Wilt u uw foto's ook delen, stuur uw foto naar silopschool@cedgroep.nl.
Bekijk Pinterest


30-6-2014

Prezi-presentatie Sil op school
Wilt u een korte impressie van Sil op school? Of wilt u uw collega's informeren over dit nieuwe programma?
Onderstaande presentatie geeft in kort bestek een goed beeld van Sil op school.

 


17-03-2014

Bezoek de kennismakingsworkshop Sil op school
Overweegt u om te gaan werken met Sil op school? Wilt u meer weten over de uitgangspunten van het nieuwe kleuterprogramma? Neem dan deel aan de kennismakingsworkshop op 11 juni. In deze workshop staat informatie over het programma Sil op school centraal. Daarnaast komt u meer te weten over verdere scholingsmogelijkheden.
Meer informatie en aanmelden


11-12-2013

Download flyer Sil op school
Er is een flyer van Sil op school, om aan anderen te mailen of om zelf te lezen.
Download flyer Sil op school
 

 

Leerkracht over Sil op school:

Het is een volledige gestructureerde methode die mogelijkheden geeft voor eigen invulling. Er is een duidelijke lijn in de (SLO) doelen die je aanbiedt. Of je dat doet met de activiteiten of op een andere manier kies je zelf.